Conservatieve therapie arterieel vaatlijden

 

Algemene adviezen

Indien obstructies in het arteriële systeem geen aanleiding geven tot een vitale bedreiging zal in eerste instantie worden gepoogd om middels conservatieve maatregelen te komen tot een vermindering van de klachten.
De conservatieve, of niet-operatieve, behandeling richt zich op de risicofactoren en het stimuleren van wandelen. Het eerste advies dat aan patiënten met claudicatio intermittens wordt gegeven, is een absoluut rookverbod. Daarnaast wordt de patiënt geadviseerd om iedere dag minstens een half uur onafgebroken te wandelen. Veel patiënten geven er de voorkeur aan bij het optreden van pijn stil te staan om op die wijze de pijn te doen verminderen. Belangrijk is dat de patiënt bij het optreden van pijn als gevolg van ischemie probeert door te lopen, in een langzamer tempo. Bij het wandelen speelt het tempo een ondergeschikte rol.
Het kan belangrijk zijn deze beide adviezen bij herhaling aan de patiënt te geven.


Specifieke adviezen

Daarnaast zal bij de aanwezigheid van andere risicofactoren worden gestreeft naar een beperking van de invloed dor het instellen van een gerichte behandeling: bestrijding van een verhoogd cholesterol en triglyceriden spiegels, handhaving van de juiste bloedsuikerspiegels.

Deze conservatieve maatregelen zullen pas na verloop van tijd kunnen resulteren in een vermindering van de klachten en het is dan noodzakelijk om de patiënt juist in de eerste fase te begeleiden. Ook indien primair een reconstructieve therapie wordt ingesteld moeten de conservatieve maatregelen worden nageleefd. De controle op het effect van de conservatieve therapie richt zich op het vastleggen van de loopafstand en het meten van de E/A index in rust en na inspanning.


Medicamenteuze therapie

Er bestaat geen consensus over de waarde van medicamenteuze behandeling bij claudicatio intermittens. Dit geldt niet alleen voor de antistolling middels coumarinederivaten, maar ook voor de thrombocyten aggregatie remmers. Het is duidelijk geworden dat het voorschrijven van vaatverwijdende medicatie als monotherapie geen zin heeft bij de behandeling van claudicatio intermittens.
Uit de medische literatuur blijkt dat pentoxyfyline mogelijk een gustig effect heeft op de klachten van patiënten met claudicatio intermittens. Dit gunstige effect zou resulteren in een tijdwinst van 6-12 maanden alvorens een patiënt met claudicatio intermittens in verband met progressie van de klachten voor operatieve therapie in aanmerking komt. Medicamenteuze therapie zonder rookverbod en loopadvies is nooit zinvol!

In ernstige situaties, bij nachtelijke pijn zonder de mogelijkheid van reconstructieve therapie, kan worden geadviseerd om het bed in anti-Trendelenburg positie te plaatsen. DIt kan tijdelijk een vermindering van de klachten geven, waardoor de patiënt de gelegenheid krijgt om over een definitieve, eventueel ablatieve, therapie na te denken. Er zijn geen wetenschappelijk verantwoorde publicaties over het nut van diverse andere soorten van behandeling, zoals ultrageluid-behandeling, vitamine preparaten, knoflook, of enzy-therapie. Deze vormen van behandeling behoren dan ook niet te worden toegepast.