Gebasseerd op het multitrauma protocol v3.2
Het protocol geeft algemene principes van diagnostiek en behandeling aan bij patienten met meervoudige letsels, welke op de herziene traumascore van Champion niet de maximale 12 punten halen, kinderen met een pediatrische traumascore 9, of bij patienten waarbij uit de anamnese blijkt dat zij een hoog energetisch trauma hebben ondergaan.
Het protocol is geen kookboek waarbij altijd persé alle voorgeschreven handelingen blind dienen te geschieden. Het moet eerder gezien worden als een richtlijn, waarbij per individuele patient gemotiveerd afgeweken kan worden. In de diagnostiek en behandeling staat het stellen van prioriteiten m.b.t. tot levensbedreigende verwondingen centraal. Hiertoe wordt gewerkt volgens de principes zoals voorgestaan door de officiële richtlijnen van de American College of Surgeons (ACS) in de Advanced Trauma Life Support (ATLS®).
Alle traumapatiënten vallen onder het protocol, ook patiënten, die secundair verwezen worden uit andere ziekenhuizen en aangeboden worden via de afdeling Centrum Eerste Hulp (CEH).
Ook traumapatiënten verwezen naar een ander specialisme dan de heelkunde/traumatologie, dienen ten allen tijde in zijn totaliteit medebeoordeeld te worden door de afdeling heelkunde/traumatologie volgens het protocol. Opname van de patiënt kan het best geschieden via de het CEH. Indien door de aard van het letsel (neurotrauma) bij een secundaire verwijzing de patiënt rechtstreeks door de neuroloog/neurochirurg geaccepteerd wordt voor overname van de behandeling dient de oudste chirurgische consulent reeds bij aanmelding van de patiënt hiervan zonder uitzondering op de hoogte gesteld te worden, zodat een multidisciplinaire traumaopvang op het CEH kan worden geregeld. De chirurg/traumatoloog treedt bij deze neurologische/neurochirurgische patienten op op als coördinerend behandelaar (zie taken behandelteam).