Differentiele diagnose

- Bij kinderen is dat in de eerste plaats de acute mesenteriale lymphadenitis. Gewoonlijk treedt deze kort na een infectie van de bovenste luchtwegen op. Spierverzet in de rechteronderbuik komt voor, maar echte defense musculaire ontbreekt bijna steeds. Laboratoriumonderzoek biedt weinig steun, relatieve lymfocytose doet neigen tot de diagnose lymphadenitis mesenterica.

- Acute gastro-enteritis van virale oorsprong komt eveneens vaak hij kinderen voor en al kan de virale infectievorm wel worden vastgesteld, toch gaat hier meer tijd mee verloren dan de therapeutische overwegingen toestaan.

- Een ontstoken devertikel van Meckel biedt hetzelfde symptomencomplex als appendicitis en vraagt ook dezelfde behandeling; prompte chirurgische verwijdering.

- Invaginatie kan goed worden onderscheiden van appendicitis en moet behandeld worden met een bariumklysma.

- Ileitis terminalis (ziekte van Crohn)

Bij de vrouw wormen gynaecologische ziekten de belangrijkste bron boor differentiele diagnostische overwegingen. De ovulatiepijn, die midden tussen de menses optreedt (middenpijn), is het gevolg van de gringe intraabdominale bloeding uit een geruptureerde follikel van De Graaf. Een zorgvuldige anamnese kan hier een nodeloze appendectomie voorkomen.

Ontsteking van de adnexae, waarbij de pijn duidelijk lager ligt dan bij appendicitis zal zich door bilaterale drukpijnlijkheid bij het vaginale onderzoek laten herkennen.

Ook tubaire abortus behoeft hij zorgvuldige anamnese en onderzoek niet met een appendicitis te worden verward. Een tubair abces of pelvioperitonitis kenmerkt zich door hoge temperatuur, diffuse pijn laag in de onderbuik en een hoge bezinking. Zowel tubair abces al een getordeerde ovariele cyste laten zich door gynaecologisch onderzoek onderscheiden van de appendicitis.

Bij de man kan een getordeerde testikel of een epididymitis het beeld van een appendicitis oproepen. Zorgvuldig fysisch onderzoek moet echter de juiste diagnose mogelijk maken.

Door een uretersteen, gelokaliseerd in de buurt van de appendix, kan eveneens het beeld van een retrocaecale appendicitis ontstaan. De uitstralende pijn naar scrotum of labium, hematurie en het ontbreken van leukocytose leidt echter naar de diagnose niersteenkoliek, hetgeen door een intraveneus pyelogram kan worden bevestigd.

Ook een geperforeerde ulcus duodeni dat kort na de perforatie spontaan is afgedekt, kan de aandacht op de onderbuik rechts richten ,doordat de maaginhoud langs de rechter paracolische groevennaar onderen is gezakt of zelfs in het cavum Douglasi is terechtgekomen.

Er is nog een groot aantal ziekteprocessen, die een appendicitis kunnen simuleren, onder andere appendicitis epilpoica en diverticulitis van het sigmoïd.